Industriële Waterbehandelingsinstallatie Etten
Waterstromen behandelt op locatie Etten het restwater van Papierfabriek Doetinchem. Door het restwater van de papierfabriek met een persleiding separaat naar locatie Etten te pompen, kan het restwater anaeroob behandeld worden, waarbij biogas geproduceerd wordt. Het biogas wordt samen met biogas, dat geproduceerd wordt in de slibgisting van RWZI Etten, via een biogasleiding aan Papierfabriek Doetinchem geleverd. Daarnaast wordt een deel van het biogas middels een biogasopwerking opgewerkt naar groen gas en geïnjecteerd in het aardgas net.
Het restwater van Papierfabriek Doetinchem bevat veel organische stof en is met ca. 35°C relatief warm. Dit restwater is ideaal voor een anaerobe behandeling met productie van biogas. De locatie van de papierfabriek in het centrum van Doetinchem is echter niet echt geschikt voor een anaerobe reactor.
Het water wordt daarom met een persleiding naar de locatie bij RWZI Etten gepompt. Door het met een separate persleiding hier naartoe te pompen en het niet op te mengen met rioolwater (wat relatief dun en koud is), blijft het mogelijk om het restwater anaeroob te behandelen. De persleiding van 4,5 km is speciaal voor dit project aangelegd.
In de nieuwe anaerobe behandelingsinstallatie op locatie Etten, zetten bacteriën de organische stof om naar biogas. Deze bacteriën hebben nutriënten nodig. In plaats van nutriënten in te kopen, wordt centraat gebruikt als nutriëntenbron. Centraat is een reststroom van de RWZI na gisting en ontwatering. Door de benutting als nutriëntenbron is er minder elektriciteit benodigd voor de verwerking van deze reststroom in de RWZI.
Het effluent is na de anaerobe behandeling nog relatief warm. Deze warmte wordt met een warmtepomp teruggewonnen en benut voor de slibgisting van de RWZI. In de slibgisting wordt afgescheiden slib uit stedelijk afvalwater verwerkt. Bij deze slibgisting wordt tevens biogas geproduceerd.
Het biogas uit het restwater van de papierfabriek en uit de slibgisting wordt met een biogasleiding terug geleverd naar papierfabriek Doetinchem. Deze biogasleiding is in hetzelfde tracé gelegd als de persleiding voor het restwater. Bij de papierfabriek wordt het biogas gebruikt voor stoomproductie welke benodigd is bij de productie van papier.
Een deel van het biogas wordt daarnaast opgewerkt naar groen gas en geïnjecteerd in het aardgasnet. Door zowel biogas te leveren aan de papierfabriek als op te werken naar groen gas wordt een maximale benutting van het biogas gerealiseerd.
In totaal wordt in de anaerobe reactor en de slibgisting 2 miljoen m3 biogas geproduceerd, wat overeenkomt met 1,5 miljoen m3 aardgasequivalent. Doordat een groot deel van de vuillast in de anaerobe behandelingsinstallatie wordt verwerkt wordt daarnaast elektriciteit en slibproductie bespaard in de RWZI.